środa, 8 lipca 2015

Syrop z czarnej porzeczki


Syrop z czarnej porzeczki na dwa sposoby:
Pierwszy, gotowanie owoców w wodzie, czyli tak jak robiłem syrop rabarbarowo-truskawkowy, oczywiście bez cytryny, porzeczki mają wystarczająco witaminy C.
Drugi, robimy zasypując porzeczki na początku cukrem, a następnie powstały sok gotujemy. Inspiracje wziąłem z bloga ile smaku, chociaż mój przepis nieco się różni.


Przepis pierwszy:

1 kg owoców porzeczki
1/2 kg cukru
1/2 l wody

Owoce przepieramy i dokładnie płuczemy, następnie wlewamy wodę do garnka i owoce gotujemy około 20 min. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia na około 10 min, jak przestygnie przelewamy przez sitko, powstały syrop słodzimy i ponownie gotujemy (do rozpuszczenia cukru). Potem przelewamy do wyparzonych lub wypieczonych buteleczek i pasteryzujemy.


Przepis drugi:

1 kg owoców
1/2 kg cukru

Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na jedną dobę. Powstały sok odlewamy i następnie gotujemy. Tak powstały syrop przelewamy do butelek i pasteryzujemy. Tym sposobem wychodzi mniej syropu, ale za to jest bardziej esencjonalny. oczywiście zawsze buteleczki z syropami pasteryzujemy, żeby dłużej nam służyły.


Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Witam
    Zrobiłam syrop metodą pierwszą, ale dałam 90 dag cukru na 1 kg porzeczek i wody tyle, żeby je przykryła (z innego przepisu). Gotowałam owoce 7 minut, a dalej jak w Twoim przepisie. Wyszła mi z tego galaretka. Dlaczego ? Nie mam doświadczenia, bo robiłam to po raz pierwszy i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Może cukru było za dużo ?
    Pozdrawiam serdecznie, z nadzieją na odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, cieszę się, że sięgnęłaś do mojego przepisu. Porzeczki mają wyjątkowo dużo pektyn i stąd ich właściwości żelujące. Myśle, że dałaś za mało wody, owoce są drobne i zostaje między nimi mało miejsca na płyn. Jeśli chodzi o cukier, to ja stosuje zasadę 1/3 lub 1/2 masy owoców.
    Pozdrawiam.
    Powodzenia w kolejnych przetworach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź. Też mi się wydaje, że dałam za mało wody i za dużo cukru.
      Pozdrawiam

      Usuń