środa, 24 czerwca 2015

Syrop truskawkowo - rabarbarowy

Syrop z najpopularniejszych owoców i warzyw? Rabarbar to owoc czy warzywo???
Nie mniej robi się szybko i smakuje pysznie, nie należny tylko przesadzić z cukrem.



Skład:
½ litra wody
½ kg rabarbaru
½ kg truskawek
½ kg cukru
sok z ½ cytryny


Wykonanie:
Owoce myjemy i suszymy. Truskawki szypułkujemy i kroimy na pół (½), rabarbar kroimy na centymetrowe paski. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i gotujemy około 10 min., potem zostawiamy do wystygnięcia, po czym odcedzamy owce, do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze kilka minut i gorący syrop przelewamy do czystych, suchych butelek. Syrop należy zapasteryzować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz