środa, 15 lipca 2015

Syrop wiśniowy


Wiśnie, bardzo soczyste owoce, bardzo dobrze nadają się na syrop, sok lub nalewkę. Ja mając ich bardzo dużo zrobiłem pyszny syropek. Swoją drogo od zawsze uwielbiałem kompoty wiśniowe, takie picie, to od zawsze mój numer 1.

Przepis:
2 kg wiśni
1/2 kg cukru
szklanka wody



Wykonanie:
Owoce myjemy i drylujemy, no chyba, ze nam się nie chce drylować, to można wsypać całe, ale potem z wiśni już nic za bardzo zrobić się nie da. Ja jestem zwolennikiem "już nic za bardzo zrobić się nie da", bo owoce wszytko co najcenniejsze oddają do syropu, a przy długim odsączaniu z wiśni zostają tylko plewki ;-)

Zatem wrzucamy wiśnie do dużego garnka, wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.


Jak już się ugotują, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia, a potem cedzimy na sitku o małych oczkach. Na takie cedzenie warto poświęcić sporo czasu, wtedy otrzymamy sporo syropu, polecam nawet zastawić sito na noc. Następnie przelewamy syrop do garnka, dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. Przelewamy do buteleczek i pasteryzujemy.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, ale na pewno trzeba potem umyć zęby :) Słodkie strasznie psuje szkliwo! http://lux-dent.com.pl/chirurgia-dentystyczna-wroclaw/

    OdpowiedzUsuń