Syrop z czarnego bzu, pyszny i zdrowy. Powinien go pić każdy kto nie chce w okresie wzmożonych zachorowań mieć spokój. Działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, mają działanie antywirusowe, stabilizują krwiobieg, wzmacniają odporność, działają oczyszczająco, mają działanie antywirusowe.
Składniki:
80 baldachów czarnego bzu
1,6 kg cukru
2 l wody
8 cytryn
Pierwszym krokiem który należny wykonać, to przygotowanie syropu z wody i cukru, następnie należy syrop wystudzić. Kwiaty czarnego bzu obcinamy z zielonych łodyżek, tak, żeby zostało nam jak najmniej zielonego.
Następnie kwiatki zalewamy zimy już syropem i odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie należy wszystko przecedzić przez sito. Następnie szorujemy cytryny i obcinamy im końcówki i kroimy na ćwiartki, robimy tak jak w przepisie na cytrynówkę.
Cytryny wrzucamy do garnka z syropem, całość gotujemy około 20 minut. Chłodzimy i z syropu wyciągamy cytryny i wyciskamy ich zawartość, całość jeszcze raz filtrujemy.
Podgrzewamy i wlewamy do uprzednio umytych i wyparzonych butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz