środa, 3 czerwca 2015

Solony karmel

Gdy Trafiłem na syrop o nazwie Solony Karmel, zaskoczyłem się nieco, ale po tylu pozytywnych opiniach stwierdziłem, że muszę go zrobić i ja. Oczywiście zaskoczyłem się bardzo pozytywnie, smakuje jak mleczne karmelki z dzieciństwa, chociaż do tej pory nie umiem sobie odpowiedzieć jakie...

Składniki:

300 g cukru
1/4 Szklanki wody
85 g masła 175 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki soli

Na początku warto przygotować wszystkie składniki, żeby były w zasięgu ręki. Trzeba być na wszytko gotowym, bo syrop nie lubi czekania. W garnku o grubym dnie mieszamy cukier i wodę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści przerywamy mieszanie i zostawiamy garnek na ogniu, aż syrop (który będzie intensywnie bulgotał) nabierze bursztynowego koloru. Potem wrzucamy masło i intensywnie mieszamy, gdy się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy sól i ostrożnie wlewamy podgrzaną śmietankę (roztwór może intensywnie zabulgotać). Mieszamy całość na jednolitą konsystencję. Odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy do słoika.

Smacznego, naprawdę warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz