Syrop z imbiru, to jeden ze zdrowszych syropów które należy zrobić, zwłaszcza teraz warto go mieć gdy jest czas wyjazdów, a jak powszechnie wiadomo imbir świetnie zapobiega chorobie lokomocyjnej, ale nie tylko...
Imbir też ułatwia trawienie, leczy przeziębienie, leczy migreny, działa przeciwobrzękowo, łagodzi bóle miesiączkowe, polepsza krążenie krwi i oczywiście świetnie smakuje :-)
Do przygotowania syropu będziemy potrzebowali takie oto składniki:
225 g korzenia imbiru
2 szklanki cukru
4 szklanki wody
szczyptę soli
Imbir myjemy i kroimy w cienkie plastry, nie trzeba obierać go ze skórki. Wodę, cukier, sól i imbir wrzucamy do garnka i zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień i na małym płonieniu gotujemy jeszcze 40 min. Następnie warto syrop przefiltrować i rozlać go do naczyń.
Ja zawsze syropy pasteryzuje, wtedy mogą dłużej poleżeć i to bez lodówki, najlepiej syropy przechowywać w małych flaszkach wtedy nie martwimy się, że coś nam może się popsoć.
Dla lubiących mocniejsze syropki, polecam moją nalewkę imbirową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz